|
|
|
Haiku
- a pillanat költészete -
A régi Japánban gyakori dolog volt, hogy szerzetesek, szamurájok, kereskedők időnként összeültek egy közös versírásra. Ezt a társasági költészetet eleinte pusztán időtöltésként művelték, de idővel a lélek nemesítésének útjává (dó) fejlődött, akárcsak az íjászat, a kertrendezés, a kardvívás, vagy a kalligráfia.
|... |
|
|
|
|
|
|
|
Tárgy: Fw: Egy nő naplója a foci VB után...
Tudom, egy kicsit hosszú, de király!
2006. VI. 6.
Jocó tegnap este egy csokor tulipánnal állított haza. Cuki pofa.
Aztán félénken megkérdezte, hogy gond lenne-e, ha a barátai a "vébé" alatt néha átjönnének meccset nézni. Természetesen nem. Ismerhetne má... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Szakáli Anna:Kettőnk dolga
Tizenöt szál virág a csokor.
Az a bizonyos láng belül ég.
Tükör a szem. Ha nem hozzád,
ugyan már, kihez tartoznék?
Az a bizonyos láng belül ég.
Két kéz óvja lobogását.
Szeret a féltés, s jól esik,
kezem, kezedben elveszik.
Tükör a szem. Ha nem hozzád
tartoznék, már letagadva,
... |
|
|
|
|
|
|
|
Sűrűn megyek a temetőbe. Nem kell azért örülni, mert mindig vissza hozom a bicajt!
Komolyra fordítva a szót. Elkeserít amit az utóbbi időben tapasztalok.
Az már megszokott (sajnálatos módón), hogy Mindenszentek után mikor megyek leszedni az elszáradt virágokat, télkiesíteni a sírokat: hült helye virágnak esetleg mécsesnek.
Azt már nehezebben tudtam lenyel... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A TAVITÜNDÉR
Élt egyszer valaha régen egy molnár a feleségével. Szerették egymást, boldogan éltek, jól ment a soruk, évről évre gyarapodott a vagyonuk. Hanem a balszerencse többnyire loppal jár, s orvul csap le az emberre. Így történt a molnárral is: egyszerre csak elkezdett apadni a vagyonkája, addig-addig, míg a végén már-már elúszott a malma is, amelyben lakott. Ott t... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
2 db padlizsán, 3 evőkanál olívaolaj, 1 pohár joghurt, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss korianderlevél, só, darált bors.
Elkészítése:
Fél centi vastagságú szeletekre szeleteljük a padlizsánt. Szórjuk meg sóval és darált borssal, majd kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt eidami sajt, csipetnyi só. A töltelékhez: 5 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg reszelt eidami sajt, 1 csokor zöldspárga, só, kevéske reszelt szerecsendió.
Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot is. ĺzesítsük csipetnyi sóv... |
|
|
|
|
|
|
|
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, egy erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az uborkák végeit levágjuk, és hosszában kétszer bemetsszük. Egy kétliteres befőttes-üveg aljára a jól megmosott kapor felét behajtogatjuk, 2 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet ráültetünk. Az uborkákat szépen egymás mellé állítjuk az üvegben, a maradék kaprot és fo... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, két csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, bele... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem szétfövő burgonya, 1 kis kígyóuborka, egy csomó hónapos retek, 1 közepes fej lila hagyma, egy csokor metélőhagyma, 6 evőkanál fűszerecet, 1 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors, a díszítéshez salátalevelek.
1. A burgonyát héjában (kb. 20 perc alatt) megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk.
2. A hosszába... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Kezemben tartom
Az egész világot,
Hegyeket, réteket,
A sok tarka virágot.
Neked gyüjtöttem,
Egy csokorba össze,
Hogy ajándékba adjam,
Szívünk kösse össze.
Kezedbe helyezem,
A felkelő nap fényét,
Ami aranyra festi,
A horizont fényét.
A kellemes susogó,
Langy tavaszi szellőt,
A csendesen sod... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, csipetnyi tengeri só.
Elkészítése:
Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 szelet kicsontozott disznókaraj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál szárított fokhagyma, 1 sárgarépa, 3 db babérlevél, 1 db szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 10 db rókagomba, 2 dl tejföl, 4 adag tészta, só, bors.
Elkészítése:
A karajt kicsontozva 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát apró ko... |
|
|
|
|
|
|
|
Kezemben tartom
Az egész világot,
Hegyeket, réteket,
A sok tarka virágot.
Neked gyüjtöttem,
Egy csokorba össze,
Hogy ajándékba adjam,
Szívünk kösse össze.
Kezedbe helyezem,
A felkelő nap fényét,
Ami aranyra festi,
A horizont fényét.
A kellemes susogó,
Langy tavaszi szellőt,
A csendesen sodródó,|... |
|
|
|
|
|
|
|
Ezeket a vicceket ugy kaptam egy csokorba!! . Mosolyogjatok velem !
Patikában:
Van kotonja?
- Hogyne, uram. Házas embernek, vagy nőtlennek?
- Fontos ez?
- Hát persze! Nőtleneknek 7 darabos kiszerelésben van: hétfő, kedd....
Házasoknak viszont 12 db van egy dobozban: január, február...
- Kisasszony,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 szelet csirkemellfilé (80 dkg), só, őrölt bors, 1 póréhagyma csíkokra vágva, 4 evőkanál olaj, 30 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 paradicsompaprika karcsú cikkekre vágva, 4 evőkanál tejszín, 1 csokor petrezselyem apróra vágva.
Elkészítése:
A húst tenyérnyi darabokra vágjuk, gyengén besózzuk, borssal fűszerezzük. A hagymát az olajon megfutta... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaj/margarin, egy csokor petrezselyem, 80 g csirkemáj, 1 kisebb tojás, fél kk. morzsolt majoránna, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, 150 g sárgarépa, 200 g cukkini, 150 g vajbab, egy csokor újhagyma, 300 g zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).
1. A májgaluskához a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban/margarinb... |
|
|
|
|
|