Belépés
Haiku.
Haiku


- a pillanat költészete -


A régi Japánban gyakori dolog volt, hogy szerzetesek, szamurájok, kereskedők időnként összeültek egy közös versírásra. Ezt a társasági költészetet eleinte pusztán időtöltésként művelték, de idővel a lélek nemesítésének útjává (dó) fejlődött, akárcsak az íjászat, a kertrendezés, a kardvívás, vagy a kalligráfia.
|...
Egy nõ naplója a foci V
Tárgy: Fw: Egy nő naplója a foci VB után...






Tudom, egy kicsit hosszú, de király!



2006. VI. 6.
Jocó tegnap este egy csokor tulipánnal állított haza. Cuki pofa.
Aztán félénken megkérdezte, hogy gond lenne-e, ha a barátai a "vébé" alatt néha átjönnének meccset nézni. Természetesen nem. Ismerhetne má...
Ma olvastam
Szakáli Anna:Kettőnk dolga


Tizenöt szál virág a csokor.
Az a bizonyos láng belül ég.
Tükör a szem. Ha nem hozzád,
ugyan már, kihez tartoznék?

Az a bizonyos láng belül ég.
Két kéz óvja lobogását.
Szeret a féltés, s jól esik,
kezem, kezedben elveszik.

Tükör a szem. Ha nem hozzád
tartoznék, már letagadva,
...
Kegyelet (?)
Sűrűn megyek a temetőbe. Nem kell azért örülni, mert mindig vissza hozom a bicajt!

Komolyra fordítva a szót. Elkeserít amit az utóbbi időben tapasztalok.
Az már megszokott (sajnálatos módón), hogy Mindenszentek után mikor megyek leszedni az elszáradt virágokat, télkiesíteni a sírokat: hült helye virágnak esetleg mécsesnek.

Azt már nehezebben tudtam lenyel...
Mese.:-)
A TAVITÜNDÉR

Élt egyszer valaha régen egy molnár a feleségével. Szerették egymást, boldogan éltek, jól ment a soruk, évről évre gyarapodott a vagyonuk. Hanem a balszerencse többnyire loppal jár, s orvul csap le az emberre. Így történt a molnárral is: egyszerre csak elkezdett apadni a vagyonkája, addig-addig, míg a végén már-már elúszott a malma is, amelyben lakott. Ott t...
Padlizsánsaláta
Hozzávalók 4 személyre:

2 db padlizsán, 3 evőkanál olívaolaj, 1 pohár joghurt, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss korianderlevél, só, darált bors.

Elkészítése:

Fél centi vastagságú szeletekre szeleteljük a padlizsánt. Szórjuk meg sóval és darált borssal, majd kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt,...
Sajtos spárgatorta
Hozzávalók a tésztához:

15 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt eidami sajt, csipetnyi só. A töltelékhez: 5 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg reszelt eidami sajt, 1 csokor zöldspárga, só, kevéske reszelt szerecsendió.

Elkészítése:

Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot is. ĺzesítsük csipetnyi sóv...
Kovászos uborka
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, egy erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az uborkák végeit levágjuk, és hosszában kétszer bemetsszük. Egy kétliteres befőttes-üveg aljára a jól megmosott kapor felét behajtogatjuk, 2 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet ráültetünk. Az uborkákat szépen egymás mellé állítjuk az üvegben, a maradék kaprot és fo...
Zöldborsókrémleves retekkel
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, két csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, bele...
Uborkás burgonyasaláta
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem szétfövő burgonya, 1 kis kígyóuborka, egy csomó hónapos retek, 1 közepes fej lila hagyma, egy csokor metélőhagyma, 6 evőkanál fűszerecet, 1 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors, a díszítéshez salátalevelek.
1. A burgonyát héjában (kb. 20 perc alatt) megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk.
2. A hosszába...
Neked adom a világot
...
Kezemben tartom
Az egész világot,
Hegyeket, réteket,
A sok tarka virágot.

Neked gyüjtöttem,
Egy csokorba össze,
Hogy ajándékba adjam,
Szívünk kösse össze.

Kezedbe helyezem,
A felkelő nap fényét,
Ami aranyra festi,
A horizont fényét.

A kellemes susogó,
Langy tavaszi szellőt,
A csendesen sod...
Citromos csirkeleves
Hozzávalók:

0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, csipetnyi tengeri só.

Elkészítése:

Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és...
Gombás pulykaragu makarónival
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki...
Zöldborsó krémleves retekkel
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es...
Töltött paradicsom sonkával
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh...
Finomság disznóhúsból
Hozzávalók:

8 szelet kicsontozott disznókaraj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál szárított fokhagyma, 1 sárgarépa, 3 db babérlevél, 1 db szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 10 db rókagomba, 2 dl tejföl, 4 adag tészta, só, bors.

Elkészítése:

A karajt kicsontozva 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát apró ko...
Neked adom a világot
Kezemben tartom
Az egész világot,
Hegyeket, réteket,
A sok tarka virágot.

Neked gyüjtöttem,
Egy csokorba össze,
Hogy ajándékba adjam,
Szívünk kösse össze.

Kezedbe helyezem,
A felkelő nap fényét,
Ami aranyra festi,
A horizont fényét.

A kellemes susogó,
Langy tavaszi szellőt,
A csendesen sodródó,|...
Malac viccek
Ezeket a vicceket ugy kaptam egy csokorba!! . Mosolyogjatok velem !

Patikában:

Van kotonja?

- Hogyne, uram. Házas embernek, vagy nőtlennek?

- Fontos ez?

- Hát persze! Nőtleneknek 7 darabos kiszerelésben van: hétfő, kedd....

Házasoknak viszont 12 db van egy dobozban: január, február...


- Kisasszony,...
Tarka csirketál
Hozzávalók:

4 szelet csirkemellfilé (80 dkg), só, őrölt bors, 1 póréhagyma csíkokra vágva, 4 evőkanál olaj, 30 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 paradicsompaprika karcsú cikkekre vágva, 4 evőkanál tejszín, 1 csokor petrezselyem apróra vágva.

Elkészítése:

A húst tenyérnyi darabokra vágjuk, gyengén besózzuk, borssal fűszerezzük. A hagymát az olajon megfutta...
Nyári zöldségleves májgaluskáv
... vaj/margarin, egy csokor petrezselyem, 80 g csirkemáj, 1 kisebb tojás, fél kk. morzsolt majoránna, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, 150 g sárgarépa, 200 g cukkini, 150 g vajbab, egy csokor újhagyma, 300 g zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).

1. A májgaluskához a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban/margarinb...
1 2 3 ......650 651 ...975 976 ...1300 1301 1302 
Címkék: Szakáli Anna, pillanat költészete, régi Japánban, közös versírásra, társasági költészetet, lélek nemesítésének, kicsit hosszú, csokor tulipánnal, utóbbi időben, elszáradt virágokat, balszerencse többnyire, végén már-már, nagy serpenyőt, hideg vajat, reszelt sajtot, uborkát alaposan, célra rendszeresített, uborkák végeit, kétliteres befőttes-üveg, uborkákat szépen, maradék kaprot, csokor petrezselyem, olajat felforrósítjuk, áttört fokhagymát, csomó hónapos, csokor metélőhagyma, díszítéshez salátalevelek, burgonyát héjában, egész világot, csokorba össze, horizont fényét, kellemes susogó, csokor újhagyma, csokor kapor, zöldségeket megtisztítjuk, gombát vékony, hagymát karikákra, zöldborsót megtisztítjuk, fokhagymát meghámozzuk, burgonyát kockákra, újhagymát 8-10, paradicsomokat megmossuk, karajt kicsontozva, füstölt szalonnát, csendesen sodródó, húst tenyérnyi, olajon megfutta, zsemlét beáztatjuk, vöröshagymát finomra, karalábévájóval, padlizsánsaláta, rendszeresített, megfonnyasztjuk, csirkemellfilé,
© 2013 TVN.HU Kft.